Държавният секретар в сръбското  Министерство на здравеопазването д-р Мирсад Джерлек

...
Държавният секретар в сръбското  Министерство на здравеопазването д-р Мирсад Джерлек
Коментари Харесай

Сърбия все още плаче: Продължава лечението на тежко ранени пациенти след масовите стрелби

Държавният секретар в сръбското  Министерство на здравеопазването доктор Мирсад Джерлек съобщи пред сръбската национална телевизия РТС, че единадесет ранени към момента се намират в болница. Момче с контузии на гръбначния дирек евентуално ще продължи лекуването си в Чикаго, като страната ще поеме разноските, съобщи Джерлек.

 

" Има пациент в Института за майка и дете, който е със съществени затруднения от контузия на шийните прешлени и евентуално ще продължи лекуването си в Чикаго. Подготвяме документите и страната ще поеме всички разноски “, посочи той.

 

Както изясни Джерлек, всички пациенти са с голям брой контузии и е трябвало да се приоритизират полаганите за тях грижи. Всички ранени са в устойчиво положение и без заплаха за живота, написа Българска телеграфна агенция.

 

В най-тежко положение са пациентка (р. 1997 г.), на която е изваден бъбрек и се чака намеса на кръвоносните съдове, пациентка (р. 1972 г.) с гръдна контузия, която чака ортопедична интервенция, момиче (р. 2005 г.) с две огнестрелни рани и отхвърлен бъбрек, повреден черен дроб, интервенция на дебелото черво и още предстоящи хирургически интервенции.

 

Джерлек уточни, че възобновяване на всички пациенти ще отнеме доста време, че ще последва рехабилитация и ще е нужна психо-социална поддръжка.

 

Такива стресови обстановки, които никой не е очаквал, оставят съществени последици за психологичното здраве – за родители, възпитаници, учители, сигурен съм, че ще осигурим качествени здравни грижи за всички, които са претърпели това, сподели Джерлек.

 

На 3 май 13-годишен възпитаник простреля в белградско учебно заведение осем възпитаници и охранител и рани други шест деца и една учителка. Момиче умря по-късно от раните си в болница, с което броят на жертвите набъбна на 10. 

 

Ден след тази пукотевица, вечерта на 4 май, 21-годишен сърбин стреля с автоматизирано оръжие от движеща се кола в села край градовете Младеновац и Смедерево, на към 40 км южно от Белград. Осем души починаха, а 14 бяха ранени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР